Masalah Sejagat: Belajar Masak


Hmmm.. hye ladies!!!


Ingat tak dulu-dulu masa korang baru nak belajar masak tuh... berguru dengan bonda terchentaaa...


Mesti banyak barang-barang dapur yang korang tak tahu kan.. & masa tu otak korang akan berkerja sekuat mungkin untuk menerima lecture dari mak kan.. Berputar ligat rasanya kepala otak masa tu.. kadang-kadang anggukkan aje... 


Zaman-zaman dulu penggunaan internet masih belum meluas.. kebanyakkan benda memang kita kena hafal.. tak macam sekarang ... tak payah nak fikir teruk-teruk google kan ada.. search je.. hehe..


Masa tengah berguru tu.. barulah korang akan menyedari betapa banyak barang-barang dapur yang korang tak kenal... dan sekali pandang macam sama.. tapi sebenarnya langsung tak sama pun..


Ajinomoto, garam dan gula kalau letak dalam botol yang bentuknya sama tentu susah nak bezakan.. mak pulak bagi isyarat dari jauh bercerita bentuknya begitu begini.. korang pulak  macam nak tersembur bijik mata duk tenung botol tu kan.. dah berapa kali duk kelipkan mata pun tetap nampak macam sama je... walaupun hakikatnya tidak sama sekali... hehehe...


Lengkuas, halia, kunyit... ini pun sekali pandang macam sama kan.. tapi kunyit tu kalau dipotongkan, nampak isi kuning tu.. tapi kalau lengkuas atau halia orang cakap ada bau berbeza... tapi dulu-dulu masa baru belajar masak jenuh duk hidu.. tak tahu la tang mana nye lain... 10 kali hidu pun sama je...


Rempah ratus lagi la... rempah gulai, rempah masak, rempak kari, serbuk cili...asyik tertukar jer.. belum masuk angkatan jintan manis, jintan putih, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, lada hitam dan segala macam lagi la... perrghhhh !@$E*&&^##%% jenuh nak hafal masa tu kan.. Jangan kan masa tu, sekarang pun kadang-kadang tertukar jugak. Jarang-jarang guna kan.. 


Lagi haru jenis tepung... korang punya peeerrrgggggggghh tu lagi panjang la... give up okay... tepung gandum, tepung jagung, tepung beras, tepung naik sendiri, tepung kastard dan segala macam tepung lagi la... yang korang nampak semua putih je...


Hahaha... masa tu mesti rasa macam nak jerit kuat-kuatttt......... give uppppp... Rasa tak nak masuk dapurrrr.... Rasa tak nak belajar masakkkk... Dia punyer stress tahap lain macam... Mengalahkan belajar kat u.... 


Tapi lama-lama insya Allah kalau dah selalu ke dapur tu.. segala macam korang akan tahu.... starting tu memang perit sikit la... Aku pun banyak belajar dari kawan-kawan rumah sewa. Itu pun kadang-kadang segan nak tanya, sebab ada banyak sangat yang tak tahu. Kadang-kadang tu aku google la dulu, sekurang-kurangnya nanti soalan aku tu tak adalah pelik-pelik sangat. Bila kita dah cari serba sedikit info tu senang lah sikit nak hadam apa yang diorang ajarkan tu.


So awal-awal tu aku buat ala-ala masak kicap jer. So kalau ada hangit sikit tak ada la ketara sangat. Sebab dah memang color dia macam tu. Kadang-kadang bila takut hangit tu, aku berdiri la kat situ duk perhatikan, kejap-kejap kacau takut hangit punyer pasal. Hehe


Tapi, aku gagahkan jugak diri untuk terus mencuba. Lama-lama ada la improvement tu. Starting tu memang la macam janggal, cara pegang senduk ke sudip tu pun diorang dah dapat agak dah tahap mana je aku masa tu. Tapi apa pun thanks la pada semua yang sudi curahkan ilmu kat aku ni.. :-)


So kepada yang baru nak mula tu teruskan usaha anda. Mulakan dengan resepi simple-simple dulu. Lama-lama nanti korang dah pandai sikit, korang olahlah resepi tu dan sesuaikan lah dengan citarasa korang. Lain orang lain citarasanya. Kat sini aku ada kongsikan beberapa resepi yang ringkas dan senang untuk orang yang baru nak belajar masak. Good luck yer :)


Comments

Post a Comment

Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)

POPULAR POST FOR THIS MONTH

TIP KERJAYA : SKOP KERJA BIDANG SUMBER MANUSIA (GAJI PEKERJA)

REVIEW : ROSKEN SKIN REPAIR - HIGH POTENCY VITAMIN E CREAM ENRICHED WITH SHEA & COCOA BUTTER

Review: Pahang Pharma Vitamin C 1000mg