Current drop down list








Friday, 15 December 2017

Masalah Sejagat: Belajar Masak


Hmmm.. hye ladies!!!


Ingat tak dulu-dulu masa korang baru nak belajar masak tuh... berguru dengan bonda terchentaaa...


Mesti banyak barang-barang dapur yang korang tak tahu kan.. & masa tu otak korang akan berkerja sekuat mungkin untuk menerima lecture dari mak kan.. Berputar ligat rasanya kepala otak masa tu.. kadang-kadang anggukkan aje... 


Zaman-zaman dulu penggunaan internet masih belum meluas.. kebanyakkan benda memang kita kena hafal.. tak macam sekarang ... tak payah nak fikir teruk-teruk google kan ada.. search je.. hehe..


Masa tengah berguru tu.. barulah korang akan menyedari betapa banyak barang-barang dapur yang korang tak kenal... dan sekali pandang macam sama.. tapi sebenarnya langsung tak sama pun..


Ajinomoto, garam dan gula kalau letak dalam botol yang bentuknya sama tentu susah nak bezakan.. mak pulak bagi isyarat dari jauh bercerita bentuknya begitu begini.. korang pulak  macam nak tersembur bijik mata duk tenung botol tu kan.. dah berapa kali duk kelipkan mata pun tetap nampak macam sama je... walaupun hakikatnya tidak sama sekali... hehehe...


Lengkuas, halia, kunyit... ini pun sekali pandang macam sama kan.. tapi kunyit tu kalau dipotongkan, nampak isi kuning tu.. tapi kalau lengkuas atau halia orang cakap ada bau berbeza... tapi dulu-dulu masa baru belajar masak jenuh duk hidu.. tak tahu la tang mana nye lain... 10 kali hidu pun sama je...


Rempah ratus lagi la... rempah gulai, rempah masak, rempak kari, serbuk cili...asyik tertukar jer.. belum masuk angkatan jintan manis, jintan putih, bunga lawang, buah pelaga, lada hitam dan segala macam lagi la... perrghhhh !@$E*&&^##%% jenuh nak hafal masa tu kan..


Lagi haru jenis tepung... korangpunya peeerrrgggggggghh tu lagi panjang la... give up okay... tepung gandum, tepung jagung, tepung beras, tepung naik sendiri, tepung kastard dan segala macam tepung lagi la... yang korang nampak semua putih je...


Hahaha... masa tu mesti rasa macam nak pitammmmm...


Tapi lama-lama insya Allah kalau dah selalu ke dapur tu .. segala macam korang akan tahu.... starting tu memang perit sikit la... Aku pun banyak belajar dari kawan-kawan rumah sewa. Itu pun kadang-kadang segan nak tanya, sebab ada banyak jugak yang tak tahu.


Tapi aku gagahkan jugak diri untuk mencuba. Tapi lama-lama ada la improvement tu. Starting tu memang la macam janggal, cara pegang senduk ke sudip tu pun diorang dah dapat agak dah tahap mana je aka masa tu. Tapi apa pun thanks la pada semua yang sudi curahkan ilmu kat aku ni.. :-)


2 comments:

  1. Hana memang fail bab2 ke dapur ni... T_T

    ReplyDelete
  2. haha... sama sist.. sayee juga... sibuk krja jee

    ReplyDelete

Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)

Lazada Online

Jom Shopping On9 Di LAZADA