Current drop down list








Sunday, 5 November 2017

Review: Pahang Pharma Vitamin C 1000mg


Antara fungsi vitamin C adalah untuk mengelakkan penyakit skurvi.  Selain itu Vitamin C bertindak untuk merangsang penghasilan kolagen di dalam badan kita dan bersifat anti oksidan. Kesannya kulit lambat kedut dan awet muda selalu. 



Antara fungsi lain adalah meningkatkan imuniti kita terhadap serangan virus seperti selesama. So kalau musim ramai yang selsema tu insya Allah susah nak jangkit kat kita. Berdasasarkan pengalaman sendiri, aku memang pernah amalkan pengambilan vitamin C dan alhamdulillah jarang dijangkiti selesema.




Kalau ada yang tanya betul ke Vitamin C ni boleh cerahkan kulit, itu aku tak pasti sebab sebelum amalkan Vitamin C color kulit macam sama jer & muka still ada belang-belang lagi bahagian muka yang terdedah dengan cahaya matahari tu gelap sikit berbading tepi muka yang tertutup dengan tudung. Atau pun mungkin bergantung pada diri masing-masing jugak kot. 


Antara sebab aku amalkan Vitamin C ialah sebab kulit aku mudah sangat luka, sejak dari zaman budak-budak lagi dah macam tu, aku pun tak pasti kenapa. Aku  start perasan bila aku buat kerja tak hati-hati tu, cepat je nak terkena itu ini. Contoh kalau tengah tarik drawer tapi tak hati-hati, tangan bergesel kat bucu drawer tu sikit je dah tak pasal-pasal luka pulak. Kadang-kadang nampak cam bergesel sikit je la, tapi parutnya nanti macam seolah-olah luka tu dalam sangat. Tapi kalau amalkan vitamin C bukan dah tak luka, cumanya yang aku perasan luka tu cepat kering dan sembuh. Tapi tak de lah lepas luka tu terus sembuh.. hmmm masksud aku... proses penyembuhan tu lagi cepat berbanding masa dulu-dulu aku tak amalkan Vitamin C.





Sebelum ini memang ada cuba beberapa brand vitamin C yang aku beli dekat farmasi. Untuk yang jenis chewable tu sedap la nak kunyah. Rasa macam tak cukup satu. hmmm eeh.. tapi tak boleh makan banyak-banyak tau nanti terover dose lain pulak jadinya. Alhamdulillah oke jugak kesan dia pada aku. Cuma bila aku dan mencuba PP Vitamin C ni, aku rasa jimat sikit dari segi bajet aku. Harga dia agak murah dan dalam 1 botol ada 100 biji, bole tahan sehingga 3 bulan. 



Dan antara fungsi lain vitamin C ni adalah:

>> Menghaluskan & melicinkan kulit secara menyeluruh
>> Mengecilkan pori2 kulit
>> Menaikkan seri muka
>> Memberikan warna kulit yg sekata & cerah
>> melembabkan kulit secara menyeluruh satu badan
>> Memulihkan rekahan pada tumit kaki & siku
>> Merawat jerawat di wajah & badan
>> Mengurangkan jeragat pada muka
>> Melindungi daripada pembekuan darah & lebam.
>> Mengurangkan parut jerawat & kesan luka
>> Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu
>> Meningkatkan imuniti badan, kurangkan jangkitan selesema
>> Membantu mengurangkan tahap kolesterol & tekanan darah tinggi
>> Mengurangkan gejala-gejala lain alergi
>> Meningkatkan penglihatan
>> Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih
>> Membantu sistem peghadaman
>> Amat sesuai untuk Orang yg mempunyai masalah resdung.
>> Boleh menambahkan susu badan untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.


Aku makan PP Vitamin C 1000mg ni sekali sehari, rasanya memang itula dose yang diorang recommend kan.. Jangan terover pulak yer.. Kesan tu akan nampak bila konsisten. Bukannya selalu skip, lepas 2-3 hari baru amik sekali. Lepas 3 mingggu pulak, sibuk kemain nak amik gambar konon-konon nak tengok result. Memang tak lah jawabnya. Hmm memang macam-macam..^%#$#^&^**&  Apa pun korang kenalah disiplin.



Itu saja yang aku nak kongsikan, kalau korang ada masalah yang sama harap dapat membantu yer. Boleh je beli apa-apa Vitamin C kat mana-mana pharmacy, guardian dan watson pun ada jual. Tapi kalau korang nak try PP Vitamin C takdelah kat situ, tapi bolelah beli dari mana-mana pengedar yang sah dan boleh beli secara online jer nanti diorang pos kan.



Antara Vitamin C lain yang korang boleh cuba seperti brand Blackmores, 21st Century, Appeton dan lain-lain.



Type je Vitamin C kat kotak carian produk kat bawah entry ni, klu tak jumpa scroll bawah sikit. Nanti macam-macam brand yang keluar. So nanti bole la korang buat perbandingan harga, terpulang pada bajet masing2 :-)





2 comments:

Pandangan dan cadangan yang bermanfaat sangat dihargai :-)

Lazada Online

Jom Shopping On9 Di LAZADA